О нама

          Решењем Агенције за привредне регистре БУ 11065/2018 од 26.12.2018. године у Регистар удружења регистровано је УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ ТЕХНИЧКИХ ПРЕГЛЕДА (скраћени назив: СТЕП), са седиштем у Панчеву, Книћанинова 1а.

         Зашто СТЕП, зашто још једно удружење техничких прегледа када их већ има и превише?

          Деведесетих година прошлог века са бурним променама које су се дешавала на просторима бивше државе дошло је до урушавања многих вредности и перманента борба за њихов повратак се води у свим сферама друштва. У области техничких прегледа се не виде ни назнаке почетка те борбе иако су велике наде полагане у почетак примене новог Правилника о техничком прегледу возила. И даље је све у знаку рекламног слогана: „Бесплатан технички преглед“ и оправданог размишљања свих који се баве овим послом: „Ми не вршимо технички преглед већ припремамо возило за фотографисање“.

          Страх је реч која најбоље описује стање у области техничких прегледа. Да ли овако треба поступити, какве ће бити последице ако сам погрешио, кога питати за исправно поступање, како ће реаговати странка када јој кажем да возило није исправно, како ћу вратити кредит и прехранити породицу ако изгубимо овлашћење…, су само нека од бројних питања која муче контролоре и власнике техничких прегледа.

          На адресе и телефоне где се тражи помоћ или се проглашавају ненадлежним или траже писано обраћање (на које никада не стигне одговор) или имају једноставан одговор: све пише у пропису – читајте, па осећај безнађа је неминован или како песник рече: „нада мном је небо затворено, не прима ми ни плача ни молитве“.

          Да ли је ово стање могуће променити?

          Управо што у то верујемо и што сматрамо да је крајње време да се заустави урушавање области техничких прегледа возила су основни циљеви оснивања овог удружења. Не представљамо опасност ни за постојећа ни будућа удружења, којима упућујемо позив да се заједно боримо и изборимо за повратак института техничког прегледа на место које му припада у систему безбедности саобраћаја на путевима.

          Нисмо опасност ни за надлежне државне органе већ желимо постатити њихови поуздани партнери, како би све проблеме решавали правовремено и кроз институције система.

          Опасност ћемо бити за нерад, неодговорност и злоупотребе.

          Желимо да будемо небо које се отворило за све субјекте у области техничких прегледа, и које ће примити ваше оправдане захтеве за заштиту људског и професионалног достојанства.

          Истовремено, знамо да се у овој области налазе и они којима није место ту и који урушавају ову делатност и да ћемо настојати да раздвојимо захтеве за оправданом помоћи од захтева којим се несавесност и злоупотребе желе представити као жртвовање.

          Ако верујете у исте циљеве придружите нам се!

Управни одбор СТЕП